iMAGES by ALIFF AFIQ

Why Photography?

Posted in Wedding by aliffafiq on 10/01/2010

*Shahril & Sarah ; 1st Bride & Groom Outdoor to shoot at Skybridge,KLCC,Malaysia

Sesuai dengan tajuk post kali ini, sy ingin berkongsi cerita dengan readers photoblog ini. Ini mungkin tulisan sy yg paling panjang,mungkin.

Sejak pertama kali mengenali dunia photography pada tahun 2005, minat untuk mendalami ilmu gambar semakin berkobar-kobar dengan 0% knowledge.Bermula dengan meminjam kamera DSLR  rakan sehingga mempunyai kamera DSLR sendiri, ia banyak mengubah hidup saya personally.

Orang tertanya kenapa photography?

Jawapan yg selalu anda dengar adalah “..ia mencabar minda & mata utk melihat sesuatu benda itu dari segi perspektif berbeza..” tetapi bagi saya selain dari jawapan tersebut salah satu lagi sebab mengapa photography menjadi pilihan kerana ia telah  membawa dua kaki & badan yg berat ini mengembara ke setiap pelusuk negara,daerah & kota.Jadi biar saya listkan kenapa photography menjadi pilihan sy,antaranya adalah ;

TRAVELLING

Saya memang minat untuk travel ke merata tempat baik di dalam negeri mahupun di luar negara.Tempat-tempat yg buruk & busuk sehinggalah lawa & cantik menjadi hobi untuk sy melihatnya kerana at least sy akan selalu bersyukur dgn keadaan sendiri.Jadi hanya dengan photography sy dapat memuaskan hobi saya ini.

NETWORKING

Bila di dalam business photography ini,sy boleh berkenalan dengan individu-individu ‘average joe’ sehingga-lah yang hebat-hebat.Sedikit sebanyak cerita mereka membuatkan semangat saya bekobar-kobar untuk terus maju. Dari stranger > client > ex-client dan akhirnya friends.

SELF-ESTEEM

Photography juga bnyk mengajar sy untuk jadi lebih confident dengan diri sendiri dan berani tampil ke hadapan kerana sbg seorang photographer, anda adalah tumpuan semua orang baik di majlis perkahwinan, event dan lain-lain.Jadi self-confident yg tinggi amatlah di perlukan ketika di dalam situasi-situasi begini, dan paling penting kita harus percaya pada diri sendiri.

Diatas merupakan di antara reasons sy memilih photography. Setiap orang mempunyai cerita-nya sendiri.Anda bagaimana?

“Currently Listening To : War of My Life– John Mayer”

ALIFF AFIQ
Wedding & Portrait Photographer
KameraDansa
Tel | 017 3355735
Email | aliffafiq@gmail.com
Official Website | http://www.aliffafiq.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: